4 minuten leestijd

Omdat een angststoornis al erg genoeg is zonder dat je je er voor hoeft te schamen.

De Rijksoverheid is deze maand gestart met de campagne ‘Hey, het is oké’ om het taboe op angststoornissen te doorbreken. Ongeveer 1 op de 5 volwassenen krijgt hier gedurende zijn/haar leven mee te maken, maar toch wordt er weinig over gesproken. Laat ik dus zelf maar het taboe doorbreken en vertellen over mijn angststoornis…..

Ik heb al zo lang ik me kan heugen emetofobie, dit is een extreme angst voor overgeven en misselijk zijn. Voor mij betekent dat onder andere het volgende:

  • Ik raak compleet in paniek als er buikgriep heerst (lees: ik zet iedereen bij wie buikgriep in huis heerst het liefste direct m’n huis uit).
  • Nooit zal ik iets eten wat een dag voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum is en ik check alle THT-data nauwkeurig.
  • Als ik ergens ben, zal ik altijd eerst kijken waar het toilet is voor het geval ik moet overgeven (wat overigens nooit gebeurt).
  • Zodra ik me ook maar een klein beetje misselijk voel, kan ik nergens anders meer aan denken.
  • Ik voel me niet prettig als ik ergens ben waar ik niet makkelijk weg kan (bijv. de bioscoop, een theatervoorstelling, de tandartsstoel)

© hannaradstake

Kortom, het is een dagelijkse strijd die voor de mensen om mij heen misschien vrijwel onzichtbaar is, maar mij enorm in de weg zit om de dingen te kunnen doen die ik graag wil doen. Ik heb overigens jarenlang gedacht dat ik de enige op de wereld was die dit had, totdat ik over emetofobie en andere angststoornissen las en tot de conclusie kwam dat veel meer mensen dit hebben. Onlangs ben ik gestart met hypnotherapie en na 2 sessies gaat het gelukkig al veel beter en merk ik dat het niet meer zo mijn leven beheerst.

Naast de emetofobie heb ik af en toe last van paniekaanvallen. De eerste keer dat het gebeurde, stond ik midden in het publiek tijdens een concert op het Lowlands festival. Ineens begon ik te zweten, werd misselijk, m’n hart sloeg op hol en ik kon niet meer normaal ademen. Ik dacht dat ik dood ging.

Toen ik vorig jaar bij een ademtherapeut was, en daar tijdens een sessie overvallen werd door een paniekaanval, herkende hij meteen wat er aan de hand was en hielp me er doorheen. Hij liet me door de ruimte lopen en gaf aan dat je lichaam tijdens een paniekaanval fysieke actie wil ondernemen. Het schiet namelijk in de vecht/vluchtmodus en die adrenaline moet er uit. Dus even traplopen, wandelen, rennen, trampoline springen…maakt niet uit wat, zolang die energie er maar uit kan. Ook vertelde hij dat de kleine ademhalingsspieren zich tijdens zo’n aanval kunnen aanspannen en dat geeft het verkrampte gevoel op je borst. Door het openen van je borst (hoofd omhoog, armen spreiden en borst vooruit) en het masseren van de spiertjes tussen je ribben kan je die kramp wat verminderen.

Doordat hij uitleg gaf van wat er in mijn lijf gebeurt tijdens zo’n aanval kon ik het ineens veel meer zien als iets wat niet alleen in mijn hoofd zit en dat ik door bepaalde dingen te doen een beetje de controle terug kan pakken. Voor mij werkt het in ieder geval en de aanvallen zijn hierdoor de laatste tijd verminderd en sneller weg als er wel weer eens eentje de kop opsteekt.

Een paniek-/angststoornis is een vervelend iets wat een enorme impact op je leven heeft, op het moment zelf en daarna. En al vind ik het tegenwoordig prima om er met mensen over te praten, ik merk wel dat ik het moeilijk vind om het bij iemand aan te geven op het moment dat ik daadwerkelijk een aanval heb. Als we dus met z’n allen dat taboe doorbreken en er met elkaar over praten, dan wordt de angst alleen daardoor misschien al een stukje minder.

Meer informatie over de campagne van de Rijksoverheid is te vinden op www.heyhetisoke.nl

En wil je er over praten? Ik ben er voor je!

Liefs,

Renata

Wil je naar aanleiding van deze blog iets met me delen, meer informatie ontvangen of een afspraak maken dan kan dat via onderstaande button.

De tol van perfectionisme

De tol van perfectionisme

Perfectionisme, de heersende norm, draagt bij aan een groot maatschappelijk probleem: een toename van burn-outs en depressies. Is imperfectie het antwoord?

Lees meer

Delen?

de-luisterplek